Rudolf Urc laudatio

V baníckom mestečku Gelnica, v miestnom kine, objavil mágiu pohyblivých obrázkov Rudo Urc. S detskou vášňou prikutý k sedadlu prežíval príbehy udatného krajčírika či šibalstvá Maxa a Moritza. Prvým tvorivým počinom žiackeho filmárskeho tandemu „Urc and Ružička“ bol kreslený filmík o myšiačikovi, ktorý sa snaží otvoriť konzervu. Film vznikol v kuchynskej fabrike na sny, možno priamo na maminom kredenci. Jendo Ružička pri filme neostal. Rudo sa s pohyblivými obrázkami spriatelil na celý život. Vydal sa na svoju filmovú púť z malého mestečka do hlavného mesta československého filmu. Na pražskej FAMU sa stretol s ľuďmi rovnakej krvnej skupiny. Stal sa dramturgom, čo je univerzálna filmárska profesia pre tých, ktorí chcú nazrieť do všetkých oblastí  filmového umenia, ktorí sú ochotní ponúknuť svoje tvorivé ambicie na to, aby bol film niekoho iného čo najlepší.

Film je aj ideologická zbraň a mocibažní ho chcú odvekov ovládať. Rudo, hoci v politickom ringu občas aj niečo utŕžil, nedal sa znormalizovať, ostal autenticky svoj a zlo dokázal prevrátiť na dobro. Všade, kde sa medzi filmármi objavil, pozdvihol „blbú náladu“ a vrátil chuť do práce.  Rudo je oddaný pre film. Stal sa polyhistorom dokumentárneho aj animovaného filmu, scenáristom, dramaturgom, režisérom, pedagógom, teoretikom, histotikom, publicistom.

 

Profesor Rudolf Urc, doktor umenia, patrí do siene slávy slovenského filmu.

 

Ingrid Mayerová

Táto web stránka používa cookies k analýze návštevnosti a bezpečnej prevádzke web stránky. Kliknutím na tlačidlo „OK“ prijímate súbory cookies a beriete na vedomie naše podmienky ochrany osobných údajov Viac.
OK