Týždeň
slovenského
filmu
3. - 9. apríl 2017
Kino Lumière
Bratislava
Týždeň slovenského filmu

O prehliadke

 


Týždeň slovenského filmu prinesie bratislavským divákom kolekciu minuloročných domácich titulov pohromade na jednom mieste a umožní dohnať resty, ktoré sa filmovým fanúšikom mohli vlani nazbierať. Počas siedmich dní, medzi 3. a 9. aprílom 2017, ponúkne takmer tri desiatky celovečerných filmov a niekoľko krátkometrážnych snímok. Súčasťou prehliadky bude aj tento rok odovzdávanie národnej filmovej ceny Slnko v sieti, slovenskej obdoby Českých levov či amerických Oscarov.

 

V ponuke Týždňa slovenského filmu nájdete hrané, dokumentárne aj animované snímky, viaceré ovenčené prestížnymi cenami zo svetových festivalov. Niektoré z uvádzaných titulov vznikli výhradne v slovenskej produkcii, ďalšie v koprodukcii s niektorým zo susedných štátov, najčastejšie s Českou republikou. Svoje diela prídu osobne uviesť mnohí tvorcovia, v kine Lumière sa budete môcť každý deň stretnúť a diskutovať s filmármi „spoza kamery“, s hereckými hviezdami, ale aj s odborníkmi na viaceré z tém, ktorým sa filmy venujú. Po skončení podujatia v Bratislave si budú môcť Ozveny Týždňa slovenského filmu vychutnať v priebehu apríla a mája diváci v Banskej Bystrici, Kežmarku, Košiciach, Martine, Nitre, Partizánskom, Spišskej Novej Vsi, Trnave a Žiline.

 

Okrem prezentácie domácej filmovej tvorby pripravujú organizátori v duchu tohtoročného motta „Spoznaj slovenský film!“ aj bohatý sprievodný program. Na obľúbenom kvíze Múdreho pondelka si budete môcť otestovať znalosť slovenskej kinematografie, trojica odborných diskusií vám umožní vedomosti rozšíriť a konfrontovať svoj názor s názormi odborníkov na hranú, dokumentárnu aj animovanú tvorbu. Diskusie, podobne ako celý filmový a sprievodný program prehliadky, sú otvorené širokej verejnosti.

 

Spoločenským vrcholom sedemdňového podujatia bude odovzdávanie národných filmových cien Slnko v sieti, ktoré je ďalším z dôkazov, že slovenskej kinematografii sa darí. Ešte pred pár rokmi odovzdávala akadémia ocenenia najlepším filmom a filmárom raz za dva roky, vlani však zmenila periodicitu a Slnká v sieti udeľuje každoročne. Tento rok akademici vyberajú spomedzi rovnej dvadsiatky prihlásených titulov, spomedzi ktorých je 9 celovečerných hraných a 11 celovečerných dokumentárnych filmov. V kategórii animovanej tvorby sa neprihlásil dostatočný počet filmov, v súlade so štatútom Slnka v sieti v nej preto cena nebude udelená. Nominácie v ostatných kategóriách vyhlási Slovenská filmová a televízna akadémia 7. marca 2017, slávnostný galavečer odovzdávania ocenení sa bude konať o mesiac neskôr, 7. apríla 2017 v Starej tržnici a v priamom prenose ho na Jednotke odvysiela RTVS.