Milan Lasica

Milan Lasica

* 3. 2. 1940

Milan Lasica je mužom mnohých profesií a talentov. Je nielen divákmi a kritikou oceňovaným divadelným, filmovým a televíznym hercom, ale i režisérom, humoristom, dramatikom, prozaikom, moderátorom, textárom i spevákom. A spolu s Júliusom Satinským vytvorili jednu z najobľúbenejších komických dvojíc v bývalom Československu.

V rozhovore pre mesačník Film.sk tohto roku povedal: „Najbližšou z týchto profesií je pre mňa humorista. Ale myslím si, že aj všetky ostatné spája práve humor. Vo všetkom, čo som robil, či som písal texty, alebo režíroval divadelné či televízne inscenácie, bol práve humor veľmi dôležitý, ak nie prvoradý. Takže toto je také moje ´krytie´ pre spomínané množstvo profesií.

Milan Lasica sa narodil 3. februára 1940 vo Zvolene. Vyštudoval dramaturgiu a filmovú vedu na VŠMU v Bratislave. Už počas štúdia začal vystupovať v Tatre Revue. V rokoch 1964 ‒ 1967 pracoval ako dramaturg Československej televízie, v rokoch 1967 – 1970 bol členom Divadla na korze v Bratislave, v rokoch 1970 – 1972 divadla Večerní Brno, 1972 – 1978 spevohry Novej scény v Bratislave a od roku 1978 členom činohry Novej scény v Bratislave. Od roku 1982 bol umeleckým šéfom Štúdia S (od roku 1999 Štúdio L+S), ktorého je dnes spolumajiteľom. A už 15 rokov je prezidentom MFF Art Film Fest.

Vo filme debutoval v dramatickom príbehu z prostredia mladých hercov Vždy možno začať (1961), spolu s Júliusom Satinským. Po nástupe normalizácie si však na väčšie úlohy museli obaja počkať až na koniec 70. rokov, keď ich ako Milana a Jula obsadili do českého filmu pre deti Nekonečná – nevystupovať. Diváci si ich pamätajú i ako A a B vo filme Srdečný pozdrav ze zeměkoule, colníka a kráľa v rozprávke Tři veteráni či dr. Mahma a vyšetrovateľa v Utekajme, už ide!. Škoda, že sa nikdy nenakrútil film, na ktorom by sa podieľali aj ako scenáristi. Boli spoluautormi dialógov vo filme Srdečný pozdrav ze zeměkoule a spolupracovali i na dialógoch filmu Pacho, hybský zbojník, kde mali pôvodne i hrať, ale napokon nemohli byť uvedení ani v titulkoch. Lasica spolu so Satinským v televízii realizovali programy Bumerang a Ktosi je za dverami. A zahrali si v televíznom filme Juraja Herza Sladké hry minulého leta, ktorý bol dlhé roky v trezore. Lasica si však zahral i bez Satinského, napríklad vo filmoch Hanele, Obsluhoval jsem anglického krále, Pasti, pasti, pastičky či Saturnin. Za stvárnenie starého otca vo filme Rukojemník bol nominovaný na Slnko v sieti i na Českého leva. V roku 2003 získal Milan Lasica divadelnú cenu Dosky za stvárnenie Henryho v hre Yasminy Rezy Život na trikrát. So Satinským a Jarom Filipom nahral hudobné albumy Bolo nás jedenásť, S vetrom opreteky či Sťahovaví vtáci.

Za svoje celoživotné dielo získal Milan Lasica titul Zaslúžilý umelec (1989), Krištáľové krídlo spoločne s Júliusom Satinským (1997), prezident Českej republiky Václav Havel mu udelil štátne vyznamenanie – medailu Za zásluhy (2003), získal Zlatého gunára na 35. ročníku Kremnických gagov (2015), Výročnú cenu Asociácie českých filmových klubov (2019), Kristiána na MFF Praha – Febiofest (2020) a 9. septembra 2020 Slnko v sieti za Výnimočný prínos slovenskej audiovizuálnej kultúre.

Viac informácií o Milanovi Lasicovi na www.skcinema.sk.

Táto web stránka používa cookies k analýze návštevnosti a bezpečnej prevádzke web stránky. Kliknutím na tlačidlo „OK“ prijímate súbory cookies a beriete na vedomie naše podmienky ochrany osobných údajov Viac.
OK