Prehliadka Týždeň slovenského filmu od roku 2015 predstavuje domácu tvorbu uplynulého roka. Toto podujatie zamerané na prezentáciu a podporu slovenského filmu sa tento rok uskutoční už po šiestykrát. Tentoraz však prehliadka toho najlepšieho zo slovenskej kinematografie za rok 2019 prebehne v redukovanej podobe a online – na platforme Kina Lumière www.kino-doma.sk a na www.tyzdenfilmu.sk. Počas prehliadky si od 20.10. do 10.11. môžete každý utorok a štvrtok o 20:20 pozrieť v programe Kina Doma výber tých najlepších filmov, ocenených počas 10. ročníka národných filmových cien Slnko v sieti, ako bonus budú pred nimi uvedené krátke videá s tvorcami filmov. Od 20.10. do 26.10. budú filmy prístupné aj cez www.tyzdenfilmu.sk.

Pripravené sprievodné podujatia – diskusné panely, semináre či besedy – sú z dôvodu neistej situácie počas núdzového stavu odložené na neskorší termín, keď sa budeme môcť stretnúť opäť v kine bez obmedzení.

 

Milí diváci!

Tento ročník Týždňa slovenského filmu je iný než predchádzajúce. Koná sa totiž v roku, keď celý svet zachvátila pandémia ochorenia COVID-19. Takmer na tri mesiace sa úplne zatvorili kiná, zrušili sa alebo presunuli  filmové festivaly a prehliadky. Medzi nimi i tá naša. A spolu s ňou i odovzdávanie národných filmových cien Slnko v sieti. Uskutočnilo sa v septembri bez účasti divákov.

V čase, keď píšem tieto riadky, počet nakazených narastá a tak sme sa rozhodli tohto roku usporiadať filmovú časť Týždňa slovenského filmu len v online podobe. Je to škoda, pretože ako ukázali v septembri národné filmové ceny Slnko v sieti, bolo za rok 2019 z čoho vyberať. Do kín sa dostalo až 43 domácich celovečerných filmov a pásiem. Bola to žánrovo pestrá ponuka. Tvorili ju drámy, komédie aj rozprávky. Filmy vracajúce sa do histórie i dotýkajúce sa aktuálnych problémov v reálnom živote i na internete.

Slovenské filmy boli v roku 2019 uvedené na ôsmich festivaloch kategórie A. Od Berlína až po Benátky. A v domácich kinách sa dva z nich dostali nad hranicu 200 000 divákov – Trhlina (262 588) a Šťastný nový rok (201 858). Všetky slovenské filmy si v roku 2019 pozrelo v kine 1 075 129 divákov. Je to  štyrikrát viac než v roku 2018. V zahraničí patrili k najžiadanejším a najoceňovanejším filmy Nech je svetlo Marka Škopa a Pomaľované vtáča Václava Marhoula. Oba boli národnými nomináciami na Oscara v kategórii Najlepší medzinárodný celovečerný film.

Tohtoročný program Týždňa je oproti predchádzajúcim ročníkom síce v dosť redukovanej podobe, ale na druhej strane vám ponúkame to najlepšie z domácej tvorby, čo sa podľa členov SFTA v roku 2019 dostalo do slovenských kín. Teda všetky filmy, ktoré získali aspoň jedno ocenenie Slnko v sieti. Bohužiaľ, už tradične bohatý sprievodný program – hodnotiace panely a diskusie, seminár o Martinovi Slivkoví, krsty kníh a projekciu Punk je hned!. Live, počas ktorej vám čerstvý držiteľ Slnka v sieti za najlepšiu filmovú hudbu – David Kollar – naživo zahrá k filmu, sme museli presunúť na neskorší termín, o ktorom vás budeme včas informovať.

Napriek nepriaznivej situácii vo filmovej produkcii i distribúcii by sa v roku 2020 malo dostať do kín 30 nových slovenských filmov. A tak dúfam, že o rok sa stretneme už v lepších časoch v kine, bez nutnosti dodržiavania akýchkoľvek odporúčaní a nariadení ÚVZ.

Galéria 2019

Slnko v sieti za Výnimočný prínos slovenskej audiovizuálnej kultúre

Miro Ulman / programový dramaturg

Foto: (c) Katarína Haršányová

Táto web stránka používa cookies k analýze návštevnosti a bezpečnej prevádzke web stránky. Kliknutím na tlačidlo „OK“ prijímate súbory cookies a beriete na vedomie naše podmienky ochrany osobných údajov Viac.
OK